3D-printet modeller og kroppsdeler til operasjoner

Velkommen til mitt fjerde blogginnlegg. I forelesningene torsdag 14. februar og fredag 15. januar har vi fått innblikk i hva additiv produksjon/3D-printing og i VR/AR-teknologi er. Så i dette innlegget har jeg valgt å skrive litt om 3D-printing og koble det opp mot en artikkel jeg fant på VG sin nettside for en stund siden – «Her 3D-printer legene verktøy og modeller til operasjoner».

Hva er 3D-printing?

3D-printing eller også kaldt additiv produksjon er maskin med et skriverhode som bygger opp lag for lag med fast materiale tredimensjonale objekter. Arbeidet utføres av en 3D printer ved at i enkleste form ekstruderes materiale varmt gjennom en dyse og fester seg på overflaten lag for lag. Men på mer avanserte 3D-printere brukes det pulver eller tråd som smelter før det treffer overflaten. Denne type printing kan skje med mange forskjellige materialer som ulike polymerer og plaststoffer, kermanener og kompositter, næringstoffer og biologisk materiale. 

Hva kan 3D-printing brukes til?

3D-printing kan brukes til veldig mye forskjellig, alt fra å printe små nøkkelringer, verktøy, deler til ulike typer produkter til for eksempel å printe store hus. Her har vi et eksempel på et 3D printet hus som har blitt bosatt «Nå er den første 3D-printede boligen tatt i bruk». Denne type teknologi har blitt veldig populær de siste årene og den fortsetter bare å øke i populæritet på markedet. 

Sykehus i Norge har tatt i bruk 3D-printing

I artikkelen «Her 3D-printer legene verktøy og modeller til operasjoner» har Akershus universitetssykehus tatt i bruk 3D-printing for å øve seg på operasjoner. De kan nå printe ut modeller slik at kirurger og leger kan trene på pasientens anotomi, men også printe ut spesialtilpassede verktøy som kan bli brukt under operasjoner. Som vi sier «øvelse gjør mester» og det er ikke tvil om at dette kan forbedre operasjoner kraftig ved at de øver seg i god tid før operasjoner. I tillegg til trening begynner sykehus i Norge med å 3D-printe implantater og kroppsdeler. Max Temmesfeld, lege i spesialering ved ortopedisk klinikk på Ahus har kjøpt sin egen 3D-printer hvor han eksperimenterer på kompliserte brudd og medfødte feilstillinger. Selv om det ikke alltid er nyttig, så er menneskene godt i gang med å produsere og starte reisen på å lage nye kroppsdeler. 

Her brukes et 3D-printet verktøy for å rette ut et brudd i armen til en gutt. Bilde tatt fra artikkel (VG).

Konsekvenser som kan medføre 3D-printing

Med tanke på logistikk kan 3D-printing gjøre det enda enklere å drive logistikk. Ved at produkter blir printet ut i nærheten av deg istedenfor å skulle bli produsert langt borte. Bedrifter slipper da å ta inn masse produkter og kan deretter produsere produkter ved behov og tilpasse produktene etter eget ønske. Leverandørene vil ha muligheten til å skreddersy produktet for kundene sine ved hjelp av med 3D-print. Det kan de fordi kundene enkelt sender over tredimensjonal modell av deres ønsket produkt, og deretter kan leverandøren skreddersy produktene som kundene etterspør.

Vil 3D-printing påvirke måten vi driver digital markedsføring på i dag?

3D-printing har allerede påvirket den digitale markedsføringsområde. 3D-printing er svært effektivt når man eventuelt skal lage en prototype til et produkt. Det kan også brukes til å lage små eller mindre små bevegelige deler til produkter. Ved å bruke en 3D-printer vil man kunne ikke bare effektivisere prosessen, men også optimalisere selve produktet. Samtidig så vil man kunne få mer av de endelige produktene ved hjelp av denne maskinen, på grunn av at den blir programmert til å lage akkurat det du ber om uten feil. 

Min mening om 3D-print

Ut ifra denne artikkelen og andre nettsider jeg har lest vil jeg si denne type teknologi er svært relevant for videre utvikling av tjenester og produkter. Den vil ikke bare hjelpe oss mennesker til å effektivisere oss mer, men har også muligheten til redde menneskers liv. Jeg har lest at vi i fremtiden vil 3D-printe alle slags kroppsdeler, men sikkert ved hjelp av mennesker til å sette inn kroppsdelene i en menneskekropp. I artikkelen blir det skrevet om trening på operasjoner, jeg vil si at dette er viktig for leger og kirurger til å bli enda bedre på jobben sin. Slik at de ikke gjør feil. 

Min foreleser Arne Krokan har egen blogg, les og sleng gjerne inn en kommentar om hva du mener på hans nettside. https://www.krokan.com/arne/2020/02/25/trenger-vi-a-fylle-ut-reiseregninger/

Kilder:

Artikler

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/M3z3x5/her-3d-printer-legene-verktoey-og-modeller-til-operasjoner

https://www.tu.no/artikler/na-er-den-forste-3d-printede-boligen-tatt-i-bruk-br/509846

Bilder

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/M3z3x5/her-3d-printer-legene-verktoey-og-modeller-til-operasjoner

Fremhevet bilde

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/M3z3x5/her-3d-printer-legene-verktoey-og-modeller-til-operasjoner

Tags:

6 Responses

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *