Refleksjonsnotat – Del 3 (Nettbutikk)

Velkommen til mitt refleksjonsnotat av del 3 i valgemnet Digital markedsføring. Her skal jeg fortelle litt om hva som gikk bra og hvilke utfordringer jeg støtte på, i tillegg komme med tips underveis på hva som kan gjøres annerledes for neste års studenter. Jeg skal fortelle litt om prosessen med planlegging, opprettelse og gjennomføring av nettbutikk. Jeg vil dele det inn i tre faser; planleggingsfasen, opprettelsesfasen og gjennomføringsfasen.

Planlegging av nettbutikk 

Planleggingsfasen er en av de viktigste prosessene dere skal gå gjennom. Her trenger man å hente inn viktig informasjon og sette en struktur for videre arbeid. God planlegging fra start av nettbutikken, opprettelse og gjennomføring vil gi gode utslag i slutten av kurset.

Hva gikk bra? 

I starten kurset hadde en medstudent og jeg allerede tenkt til å samarbeide. Vi ble enige i at vi skulle holde på eksamensgruppen fra del 2 av kurset med Cecilie Staude. Etter å ha samlet gruppen satt vi opp et møte hvor vi myldret over ideer på hva vi skulle selge i nettbutikken. Vi vurderte to forskjellige varianter, enten å bygge opp en nettside for Bjørvika Blomster eller å selge et eget produkt. Siden alle på gruppen min studerer Kreativitet, Innovasjon og forretningsutvikling lå det i vår atmosfære at vi skulle lage noe selv. Vi bestemte oss tidlig for å gå for ideen av å selge vårt eget produkt, altså selge vår egen flytende karamell på nett. Ved å ta valget av å skape eget produkt ble det enklere å forholde oss til vår egen gruppe hvor ingen tredjepart er innblandet. Vi slapp derfor å møte på problemer ved at den andre parten ikke skulle for eksempel være fornøyd med produktet vi leverer.

Utfordringer med tips

Det er flere ting som kan by på utfordringer, hvert fall i planleggingsfasen. Gruppen min var tidlig ute med å sette opp OKR-mål. Disse målene kan by på flere utfordringer i form av at vi vil klare målene vi setter oss. For å nå disse målene var vi avhengig av å først og fremst markedsføre oss godt så vi lokker til oss kunder. Som markedsføringssjef i karamelsk.no satte jeg meg kjapt ned og leste om Facebook/Innstram Ads. Dette trenger man en viss kapital på, jeg bestemte meg fort over at vi kunne markedsføre oss på en billigere måte ved å bruke egne private kontoer, familier og bekjente til å dele produktet. Tips til neste års studenter når dere er i denne fasen er å sette seg ned med gruppen dere har valgt så fort som mulig. Ved å starte planlegging tidlig og lage en struktur på arbeidet deres videre vil dere unngå å ende opp med å glemme enkle ting. Dere kan for eksempel sette opp et docs-dokument via Google og lage en fremtidig plan punktvis på hva dere skal gjøre. 

Opprettelse av Karamelsk.no

Opprettelsesfasen handler om å utnytte det dere lærer av programmer og verktøy i starten av kurset til å drifte nettbutikken så dere er good to go til gjennomføringsfasen. Gruppen min (Team karamelsk.no) valgte å bruke Shopify ovenfor WooCommerce og Wix. Vi valgte Shopify som nettbutikk-portal på grunn av den virket mye enklere å sette opp nettbutikk enn de andre alternativene. I tillegg var to på gruppen min godt kjent med verktøyet fra før av så avgjørelsen ble tatt fort. Vi fikk også en studentlisens til Shopify, så anbefaler dere å teste ut. 

Hva gikk bra?

Opprettelsesfasen var en tøff periode for gruppen vår med mye ny læring av ulike verktøy og programmer. For det første var Shopify ikke så enkelt som vi hadde håpet på, men vi lærte av vår beste venn Youtube at man alltids kan lære på egenhånd. Etter å ha blitt bestevenn med Youtube brukte vi vennen gjennom resten av arbeidet vårt. Opprettelse av nettbutikken gikk bra og vi ble kjent med programmet ganske fort. Oppsett av Google Analytics, Tag Manager og Facebook gikk veldig greit i form av at vi ikke støtte på problemer. Etter å ha satt opp nettbutikken hadde vi kort tid til lanseringsdato. Så vi måtte starte med å sette inn betalingstjeneste i Shopify. Det gikk ganske greit. Vi valgte å bruke Stripe på grunn av dårlig tid og ikke nok kunnskap om Vipps og Klarna. Ved å bruke Stripe gjorde vi det enkelt for kundene våres for å bruke Visa, Mastercard og Amex. I løpet av denne fasen var vi avhengig også av å bli synlige på sosiale medier. Vi valgte de fleste plattformer for å bli kjent i alles øyne. Målgruppen vår er alle som liker karamell så det var viktig for oss å spre ordet om verdens beste flytende karamell. Opprettelse av kontoene til sosiale medier var enkelt og greit på grunn av kunnskap i disse plattformene fra før av. 

Utfordringer med tips

Opprettelse av nettbutikken gikk bra selv om det tok litt tid før produktet og bildene av produktet ble satt inn i Shopify. Utfordringen her var at nettsiden hovedsakelig var klar for lansering, med unntak av produktet på nettbutikken som ikke var helt klar enda. Vi støtte en del problemer på betalingstjenesten på grunn av vi ikke hadde en bedrift konto enda, så vi valgte heller å bruke privat sparekonto. En utfordring til vi støtte på var å få mail og nummer infoen på startsiden til å bli trykkbar. At man for eksempel kan trykke på mail eller nummer og komme rett til «send mail» eller «ring dette nummeret». Men vi valgte å legge det til siden og heller sette søkelys på viktigere ting. Tips til neste års studenter under denne fasen er å ikke nøle med å lansere. Vi ville selvfølgelig ikke lansere en nettbutikk vi ikke følte var hundre prosent, så vi gjorde småjusteringer hele tiden for å bedre nettsiden før lanseringen. Mitt tips til dere er å lage nettsiden halvveis, lansere og deretter gjøre de småjusteringene for å bedre siden. 

Gjennomføring av nettbutikk

Gjennomføringsfasen handler om lansering av nettbutikken, men også om arbeidet som er gjort i forkant i planleggings- og opprettelsesfasen. I denne fasen handler det om å spre seg på sosiale medier og vise seg frem. Jeg anbefaler dere å komme så fort inn på markedet som mulig og få familier, bekjente og venner til å dele arbeidet deres.

Hva gikk bra?

Før lansering hadde vi en strategi som gikk ut på at vi skulle tease og dele en del bilder på våre sosiale medie-kontoer. Vi la inn i Shopify at man kunne melde seg inn til lansering av nettbutikken og vi fikk en del e-post inn. Ved å gjøre dette fikk vi mailer til e-postmarkedsføring, i tillegg til at folk blir varslet når vi lanserer. Når vi lanserte gikk mesteparten bra, vi hadde bare glemt en ting og det var å legge inn frakt. Dette ble ordnet fortløpende. Vi lanserte før lanseringsdagen og ventet derfor med å poste på sosiale medier før lanseringsdag for å vente til et bedre klokkeslett. Selv om vi ikke hadde lagt ut på sosiale medier enda hadde vi fortsatt fått en del bestillinger inn fra de som hadde skrevet inn mailen sin. 

Utfordringer med tips 

Utfordringer vi møtte på under gjennomføringsfasen var at vi ikke hadde nok av emballasje og pakke muligheter til produktet. Etter at vi hadde testet en del glass til prototype og til å ta bilder til nettbutikken hadde vi få igjen før lansering. Vi måtte derfor sette lavere kvantum på nettsiden i forhold til det vi ønsket selv. Vi merket at interessen for produktet kom fort blant venner, familie og bekjente som ville støtte oss. Mitt tips under denne fasen er å produsere litt mer enn dere tror dere skal selge for å ha en «backup» i tilfelle produktet deres blower. Det er alltid familie, venner og bekjente som ønsker å støtte deg. Selv om man ikke har troen. Ved å ha litt ekstra vil dere kunne imponere kundene med leveringstid og det bygger på kundeservicen.

Alt i alt

Til slutt vil jeg informere dere om at hele denne praktiske prosessen har vært svært lærerik for meg personlig. Det har vært mye nye programmer å sette seg inn i som har gjort at jeg har sett helheten i det å lage en nettbutikk. Programmene Shopify, Google Analytics, Hotjar, Google Tag manager har gjort at jeg kan by mer på meg selv jobb relatert, men også på egenhånd i fremtiden. Hele prosessen har bydd på å prøve og feile til vi slutt fikk satt opp vår egen nettbutikk (karamelsk.no). Jeg har lært at om du ikke har tid eller penger til å bygge nettbutikk fra bunn av, så kan man klare å sette opp nettbutikk på få dager gjennom Shopify. 

Jeg har lært at dette faget har ingen fartsgrense og det har vært et lærerikt-eventyr å samarbeide med min gruppe og bli undervist av Karl Phillip Lund. Konseptet «learning by doing» har vi fått brukt igjennom hele kurset og ved selve nettbutikken.

Legg meg gjerne til på LINKEDIN.

Tags:

No responses yet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *